Wybacz proszę , że nie odpowiedziałam od razu , ale nie zaglądałam do starszych wpisów i dlatego przeoczyłam Twoją prośbę . Dopiero wczoraj przeczytałam wpis skierowany do mnie. W obec tego nadrabiam . Przepis poniżej .
Schab w pończosze – teoretycznie , bo mój się suszył bez
pończochy .
1kg schabu
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki grubej soli + 2 płaskie łyżeczki soli peklowej
( wymieszać razem)
2-3 pełne łyżeczki ziół jakie lubisz , ja użyłam mieszanki o
nazwie „zioła zamiast soli”
Schab umyć , osuszyć , obtoczyć dokładnie w cukrze ,
włożyć do szklanego naczynia , przykryć
folią aluminiową i odstawić do lodówki na
24 godziny
Po 24 godzinach , schab opłukać z cukru , osuszyć , obtoczyć
w mieszance soli , włożyć do szklanego naczynia ( najpierw opłukać z cukru i osuszyć) ,przykryć , odstawić do lodówki na 24 godziny
Po 24 godzinach schab umyć , osuszyć , dokładnie obtoczyć w
ziołach , włożyć do szklanego naczynia umytego po peklowaniu w soli , przykryć
wstawić do lodówki na minimum 24 godziny . U mnie stało 32 godziny , bo
wyjeżdżaliśmy i nie miałam czasu zajmować się kuchnią .
Po tym czasie , wstawiłam do piekarnika , na 50 stopni z
nawiewem i suszyłam pierwszy raz 3 godziny , po wystygnięciu ( stygło razem z
piekarnikiem) wstawiałam do lodówki i po
24 godzinach znów do piekarnika , tym razem na 2 godziny i tak przez kolejne 3
dni . A potem znów stało w lodówce 24 godziny . No a po tym czasie to już się
nim zajadaliśmy . Wyszło pyszne.
Dziękuję bardzo. Chyba z rana polecę po schab ;)
OdpowiedzUsuńProszę , mam nadzieję ,że będzie Ci smakowało.
UsuńDziękuję bardzo. Chyba z rana polecę po schab ;)
OdpowiedzUsuńPrzypomina włoską lonza :)***
OdpowiedzUsuńCiekawe , to jakiś rodzaj szynki dojrzewającej ?
Usuń