babusia

babusia
Obrazek znaleziony w cyberprzestrzeni- autor nie wiadomy

środa, 24 sierpnia 2016

24.08.2016 MARTINI , przepis dla Ciebie

Wybacz proszę , że nie odpowiedziałam od razu , ale nie zaglądałam do starszych wpisów i dlatego przeoczyłam Twoją prośbę . Dopiero wczoraj przeczytałam wpis skierowany do mnie. W obec tego nadrabiam . Przepis poniżej . 

Schab w pończosze – teoretycznie , bo mój się suszył bez pończochy .
1kg schabu
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki grubej soli + 2 płaskie łyżeczki soli peklowej ( wymieszać razem)
2-3 pełne łyżeczki ziół jakie lubisz , ja użyłam mieszanki o nazwie „zioła zamiast soli”
Schab umyć , osuszyć , obtoczyć dokładnie w cukrze , włożyć  do szklanego naczynia , przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na  24 godziny
Po 24 godzinach , schab opłukać z cukru , osuszyć , obtoczyć w mieszance soli , włożyć do szklanego naczynia ( najpierw opłukać z cukru i osuszyć) ,przykryć , odstawić do lodówki na 24 godziny
Po 24 godzinach schab umyć , osuszyć , dokładnie obtoczyć w ziołach , włożyć do szklanego naczynia umytego po peklowaniu w soli , przykryć wstawić do lodówki na minimum 24 godziny . U mnie stało 32 godziny , bo wyjeżdżaliśmy i nie miałam czasu zajmować się kuchnią .

Po tym czasie , wstawiłam do piekarnika , na 50 stopni z nawiewem i suszyłam pierwszy raz 3 godziny , po wystygnięciu ( stygło razem z piekarnikiem)  wstawiałam do lodówki i po 24 godzinach znów do piekarnika , tym razem na 2 godziny i tak przez kolejne 3 dni . A potem znów stało w lodówce 24 godziny . No a po tym czasie to już się nim zajadaliśmy . Wyszło pyszne. 

5 komentarzy:

  1. Dziękuję bardzo. Chyba z rana polecę po schab ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę , mam nadzieję ,że będzie Ci smakowało.

      Usuń
  2. Dziękuję bardzo. Chyba z rana polecę po schab ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypomina włoską lonza :)***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe , to jakiś rodzaj szynki dojrzewającej ?

      Usuń