babusia

babusia
Obrazek znaleziony w cyberprzestrzeni- autor nie wiadomy

czwartek, 12 grudnia 2024

12.12.2024 Tempo rośnie

 Im bliżej świąt i końca roku tym więcej do roboty w firmie , ale niech tam. Może jakoś się odrobi gorsze miesiące ? No i to by było na tyle w sprawach pracowych. Domowo tez nic szczególnego. Ostatnie domowe zakupy i to tyle na dziś . Może jeszcze posklejam choinki ale na razie jakoś nie mam do tego zapału. 

MP prosiła o przepis na cynamonowe gwiazdki mojej babci . Proszę bardzo - na pełną porcję (ja zwykle robię z połowy) 

500g mąki 

250g margaryny 

250g cukru 

100g mielonych migdałów 

2jajka 

2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie skórka otarta z połowy cytryny , ale nie musi być

5g cynamonu ( można więcej jeśli się lubi, ja tę ilość biorę na połówkę porcji) 

Margarynę ucieramy klasycznie na pianę , dodajemy cukier ,rozcieramy z margaryną, dodajemy cale jajka , dalej ucieramy na gładką masę , dodajemy część mąki zmieszanej z proszkiem , cynamonem i migdałami ,  mieszamy , pozostałą część mąki wysypujemy na blat , wykładamy ciasto i wszystko to wygniatamy na gładko. Można trochę podsypać mąką jeśli się klei , ale nie za dużo. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki , każdy rozwałkować na grubość ok. pół centymetra , foremką powycinać gwiazdki, można i inne kształty. Ułożyć na blaszce, dość luźno bo rosną  i piec na złocisto.  Ja piekę w 200 stopniach jakieś 10minut , ale tu się nie upieram , bo każdy zna swój piekarnik. Można udekorować lukrem albo posypać cukrem pudrem albo zostawić bez dekoracji i chrupać oczywiście . Najlepiej smakują do herbaty . Acha , zostawione tak po prostu na talerzu pięknie i trwale pachną . Nie potrzeba żadnych sztucznych zapachów. 

Chyba się jednak zabiorę za te choinki...


10 komentarzy:

  1. Dziękuję! Muszę dopisać do listy zakupów migdały, przepis brzmi bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bywają w sklepach już zmielone , ale pewnie o tym wiesz. Niech smakują !

      Usuń
  2. Hania, ja rowniez skopiowalam powyzszy przepis i bede piekla gwiazdki na weekend. Choinka ubrana i w bombki i lampki. ( TE bombki zawiesze w same swieta)
    Pozdrawiam
    Aga T
    Ps Okazuje sie ze teraz mam google account i moge zostawiac komentarze jak Friend.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super! Bardzo się cieszę, że się udało z logowaniem. Jak się uprzeć to gwiazdki można potraktować jak pierniczki. 😀

      Usuń
  3. Kto wie czy i ja się nie słyszę. Lubię cynamonowe ciasteczka. A do porannej kawy idealne. Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Skuszę naturalnie. Telefon nie zna takiego słowa. Nieuk.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skuś , skuś ! A w tej puszcze po śliwce nałęczowskiej jest niespodzianka, nie wiem czy zdążyłaś zaglądnąć ...

      Usuń
    2. Jeszcze nie otworzyłam. Jutro zaraz zajrzę. Caluje

      Usuń
  5. Chętnie wypróbuję ten przepis na cynamonowe gwiazdki :)

    OdpowiedzUsuń