babusia

babusia
Obrazek znaleziony w cyberprzestrzeni- autor nie wiadomy

niedziela, 30 listopada 2025

30.11.2025 Pierwsze kroki

 poczyniłam w kierunku świąt - wczoraj. Zlikwidowałam jesienne dekoracje, uszykowałam , tak żeby były w zasięgu ręki zimowe, te które będę potrzebowała i zamieniłam kubeczki , te całoroczne zamieniłam na takie z dziadkiem do orzechów , reniferkiem i choinkami. Ubrałam też pościel w jemiołę. Na święta zmienię na taką w  reniferki. Można uznać , że sezon już otwarty. Odliczać zacznę 6 grudnia.  Tak poza tym nie śpieszę się na razie. Może jeszcze pozmieniam serwetki w koszyczkach na zimowe... W przyszłą sobotę mam w planach obszywanie obrusów i firanek oraz przygotowanie przyprawy do pierniczków. Mam też trochę zakupów do zrobienia. W tygodniu wybieramy się do gospodarstwa rybnego po sandacze i miętusy. Karpi nie jadamy. 

Dziś wybraliśmy się na cmentarze, zrobić porządki. Przed świętami postawimy nowe stroiki i wymienimy wkłady w zniczach. Rano upiekłam chlebek dyniowy własnego pomysłu. Wyszedł pyszny, śmiało mogę piec większe bochenki i nawet urozmaicać dodatkami. Gdyby ktoś chciał wypróbować to podaję skład: 

Na małą keksówkę: 

220g mąki wrocławkiej 

40g mąki orkiszowej 

50ml oliwy z oliwek 

100ml musu z dyni 

torebka suchych drożdży

100ml ciepłej wody 

plaska łyżeczka cukru do drożdży

soli do smaku około 1 płaskiej łyżeczki ( ale sypałam na oko więc nie dam głowy) 

drożdże zasypać cukrem i zalać ciepłą wodą odstawić na kilkanaście minut, żeby zaczęły pracować, mus z dyni wymieszać w misce z oliwą , dodać sól, rozpuszczone drożdże, wsypać mąki, wymieszać, wyrobić ciasto. Można lekko podsypać mąką. Włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką , wstawić do piekarnika  ustawionego na 100 stopni, przykryć ściereczką i gdy wyrośnie zdjąć ściereczkę, podnieść temperaturę do 180 stopni, piec 35 minut. Taki mój patent na szybkie wyrastanie ciasta ; nagrzewam lekko piekarnik, tak do 100 stopni a jak wyrośnie ( zwykle z 15 minut wystarcza) to podnoszę temperaturę i piekę. 

Byle do świąt !



2 komentarze:

  1. Dobry patent z tym wyrastaniem. A co zamiast musi dyniowego? Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojjjj, nie mam pojęcia co by tam można było wrzucić zamiast dyni , może mus marchewkowy , pure z ziemniaków albo batatów ? Naprawdę nie wiem , pisząc o dodatkach pomyślałam o przyprawach, albo pestkach słonecznika , żurawinie cos takiego. To taki mój pomysł na zagospodarowanie musu, którego narobiłam w ubiegłym roku. Buziaki!

      Usuń