babusia

babusia
Obrazek znaleziony w cyberprzestrzeni- autor nie wiadomy

poniedziałek, 11 października 2021

11.10.2021 To i tamto

 właściwie nic specjalnego. Nowy tydzień się zaczął nic nie lepszy jak minione ; przynajmniej na to się zanosi. Trudno , przetrzymamy .  Pogoda jesienna jak na październik przystało. Pierwsze drapanie szyb w aucie zaliczone . Dziś jeszcze takie z umiarem . Jesienny przymrozek dał się we znaki . Rano było -1,5 na termometrze . Uszykowałam sobie jesienny kapelusik , chociaż jeszcze go nie włożyłam ale pewnie na dniach się przyda.  A w biurze włączyliśmy ogrzewanie .

Jak wspomniałam wczoraj , upiekłam dyniowe ciasto. Nie do końca wiem co z tego wyszło; baka dyniowa czy może chleb? A może raczej cos pomiędzy. Nie ukrywam , przepis z sieci ale ja jak  zwykle po swojemu . 

Słodki chlebek dyniowy z cynamonem –  przepis oryginalny z moimi uwagami  ( aha, zmniejszyłam nieco porcję , tak o 1/3) 

  • 350 g mąki pszennej chlebowej - cokolwiek to jest , nie znalazłam w naszych sklepach , użyłam mąki pszennej razowej 
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych - ja użyłam świeżych 
  • 150 ml mleka
  • 180 g puree z dyni* (około 3/4 szklanki) - po prostu ugotowałam do miękkości z dodatkiem soli , odcedziłam i potraktowałam blenderem , ale  jak komuś się nie chce to można kupić gotowe z marketu
  • świeżo otarta skórka z połowy pomarańczy
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • cynamon - ja użyłam pół łyżeczki
  • pół łyżeczki soli
  • 30 g masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka, do posmarowania - nie zastosowałam , skórka i tak wyszła chrupiąca tyle, że nie błyszczała

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami lub zrobić zaczyn jak na placek drożdżowy . Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (teoretycznie zajmie to około 1,5 godziny ale mam na to swój patent - nagrzewam piekarnik do 70-80 stopni i wstawiam ciasto , zwykle po 15 minutach jest już wyrośnięte jak należy). Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o długości Waszej keksówki (aby rolada drożdżowa mogła się do niej swobodnie zmieścić), delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło. Cukier zmieszać z cynamonem .Przygotowany prostokąt posypać cynamonowym cukrem. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, do otrzymania rolady. Ułożyć je w keksówce o wymiarach 23-25 x 11 cm wysmarowanej uprzednio masłem i oprószonej mąką pszenną , ( te wymiary to powiedzmy, że umowne , nie mierzyłam, do upieczenia użyłam takiej z folii aluminiowej, jednorazówki). Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (jak wyżej). Po wyrośnięciu a przed samym pieczeniem chlebek posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

 Piec około 25 minut  w 180 stopniach. Wyjąć, przestudzić. No a potem to już można się objadać . Zapewniam , że choć trochę jak na mój gust za słodkie , to i tak pyszne . A już z miodkiem z kwiatów z mniszka , który produkuje moja Przyjaciółka z Kaszub i mnie tym smakołykiem obdarowała to już palce lizać po prostu.  A Wygląda tak :




6 komentarzy:

  1. Ładnie wygląda. Dyni u mnie dostatek, więc jak tylko dokończę jeść drożdżowe ze śliwkami, to takie dyniowe sobie zmajstruję:) Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmajstruj, jak dla mnie troszkę za słodkie , ale i tak warto.

      Usuń
  2. Wygląda super, ale jak drożdżowe, to dla mnie za dużo roboty. 😀
    Drozdzowen mnie przerastają.😄 Przepis skopiuje bo nigdy nie mów nigdy.Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie drożdżowe zajmuje dosłownie chwilę, nie licząc wyrastania , ale na to mam patent jak w przepisie . Może jednak się skusisz , zawsze to jakieś urozmaicenie

      Usuń
  3. Ciekawe, jak smakuje z miodkiem! Muszę kiedyś spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj a nie pożałujesz. Naprawdę jest smaczne .

      Usuń